Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 26.01.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 26.01.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crișul Negru, Crișul Alb, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Ialomița, bazinele mijlocii și inferioare ale Someșului și Mureșului, bazinul superior și mijlociu al Oltului și bazinul superior al Argeșului, unde au fost în scădere. Pe cursul Prutului debitele au fost în creștere ușoară datorită evoluției formațiunilor de gheață și propagării.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) prezente pe majoritatea râurilor din ţară (exceptând sudul Crișanei) au fost în extindere şi intesificare. Debitele se situează în general la valori între 30-90% din normalele lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Bega, Bârzava, Caraș, Vedea, Prahova, Buzău, Trotuș, cursurile superioare ale Izei și Prutului, cursul inferior al Argeșului și cele din Dobrogea, unde au valori în jurul și peste mediile multianuale lunare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 25.01.2018 – 26.01.2018 a fost  staţionar,  având  valoarea  de 7300 m3/s, peste media multianuală a lunii ianuarie (4950 m3/s).
În  aval  de  Porţile  de  Fier  debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Corabia și Oltenița – Tulcea și relativ staționare pe sectorul Tr. Măgurele – Giurgiu.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 26.01.2018 – 27.01.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând bazinele inferioare ale Someşului, Mureşului, Ialomiţei şi bazinele mijlocii şi inferioare ale râurilor: Crişul Negru, Crişul Alb, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera şi cursul superior al Prutului, unde vor fi în scădere. Pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului debitele vor fi în creştere datorită propagării.
Sunt posibile creşteri izolate de niveluri şi debite pe râurile mici din jumătatea de vest a ţării datorită cedării apei din stratul de zăpadă.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) vor fi în general în restrângere şi diminuare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (7300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Zimnicea şi Hârşova – Tulcea şi staţionare pe sectorul Giurgiu – Cernavodă.