Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 25.09.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 24.09.2020 ora 07.00 – 25.09.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare.
Creșteri izolate de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă s-au înregistrat pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Crasna, Barcău, bazinele superioare ale Crișului Repede, Sucevei, precum și pe unele râuri din zonele de munte din centrul țării.
Creșteri mai însemnate de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor mai importante cantitativ căzute în interval sub formă de aversă s-au înregistrat pe unele râuri din Dobrogea.
În interval s-a situat peste COTA DE INUNDAȚIE râul Topolog la stația hidrometrică Saraiau.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Iza, Crișul Repede, Rm. Sărat, Milcov, Bârlad, pe cursul inferior al Buzăului, pe afluenții Prutului, pe unii afluenți ai Vișeului (Vaser, Ruscova), Someșului (Sălăuța, Ilișua, Lonea, Lăpuș), Mureșului (Niraj, Comlod, Iara, Vișa, Laslea, Domald, Secaș, R. Mare, R. Galben), Argeşului superior (Arefu, Vâlsan, R. Doamnei) și Trotuşului (Helegiu, Dofteana, Oituz, Cașin, Tazlău).
În interval a fost emisă o ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 24.09 – 25.09.2020 a fost în scădere, având  valoarea  de  2700 m3/s, sub   media  multianuală  a  lunii  septembrie  (3800 m3/s).
În  aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Corabia – Tulcea și relativ staționare la Bechet.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 25.09.2020 ora 07.00 – 26.09.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele superioare ale Someșului Mic, Crișului Repede, Crișului Negru, Arieșului, Timișului, Carașului, Nerei, Cernei și Jiului, unde vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute sub formă de aversă.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe prevăzute sub formă de aversă și pe unele râuri mici din zonele de munte.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (2650 m3/s).
Pe tot sectorul aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.