Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 25.08.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
24.08.2020 ora 07.00 – 25.08.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele superioare și mijlocii ale afluenților Siretului și pe râurile din bazinele superioare ale Oltului, Argeșului și Ialomiței, iar pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera și Cerna, debitele au fost în  scădere.
Pe celelalte râuri, debitele au fost în general staționare. 
Scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite datorită precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, mai însemnate cantitativ, s-au mai înregistrat și pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din centrul  și estul ţării.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crișul Alb, Crișul Negru, Arieş, Timiş mijlociu şi inferior, Bârzava, Moraviţa, Caraş superior, Motru, Gilort  și mai mici (10-30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele: Bârlad, Rm. Sărat, Jijia şi pe unele râuri din bazinele superioare ale Oltului și Argeșului.
În interval au fost emise şase AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate și șapte ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 50 din 24.08.2020
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 24.08 – 25.08.2020 a fost staţionar,  având  valoarea  de  4100  m3/s,  sub  media  multianuală a lunii august (4300 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat şi Zimnicea – Tulcea şi în creştere uşoară  pe sectorul Bechet – Tr. Măgurele.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
25.08.2020 ora 07.00 – 26.08.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Siret, Jijia, bazinele superioare și mijlocii ale Mureșului, Begăi, Timișului, Bârzavei, Carașului, Nerei, Cernei, Jiului și Oltului și bazinele superioare ale Argeșului și Ialomiței, iar pe celelalte râuri vor fi în general staționare. 
Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite, cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE,  pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din sud – vestul, sudul, centrul și estul  țării, datorită precipitațiilor sub formă de aversă, cu caracter torenţial, mai însemnate cantitativ, prognozate.
Rămâne în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 50 din 24.08.202.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în uşoară scădere (4050 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat şi Olteniţa – Tulcea si în creştere uşoară pe sectorul Bechet – Giurgiu.