Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 25.08.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 25.08.2018 ora 07.00
 
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile Suceava şi Moldova unde au fost în scădere uşoară. Pe râul Trotuş debitele au fost in creştere prin propagare.
S-au înregistrat scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și creșteri rapide de niveluri și debite cu efecte de inundații locale pe unele râuri din nordul şi vestul țării, ca urmare a precipitaţiilor, sub formă de aversă şi mai importante cantitativ, căzute în interval.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu (exceptând Motru), Vedea, Ialomiţa, Suceava, Moldova, pe cursurile superioare ale Crișului Alb, Bistriței și Trotuşului, pe cursul Prutului, pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Oltului şi Siretului, pe cursul inferior al Argeşului şi pe râurile din Dobrogea și mai mici (10-30% din mediile multianuale lunare) râurile din bazinele Tur, Lăpuș și Bârlad și pe afluenții Jijiei.
În interval au fost emise şapte ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE şi două AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene hidrologice imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 24.08 – 25.08.2018 a fost staţionar, având valoarea de 2300 m3/s, sub media multianuală a lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Tr. Măgurele și Hârșova – Tulcea, în creștere pe sectorul Zimnicea – Oltenița și relativ staționare pe sectorul Călărași – Cernavodă.
 
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 25.08.2018 – 26.08.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și creșteri rapide de niveluri și debite cu posibile efecte de inundații locale pe unele râuri din vestul, nord-vestul și centrul țării precum și din zonele de munte ca urmare a precipitaţiilor, sub formă de aversă, prognozate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (2300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Tr. Măgurele şi relativ staţionare pe sectorul Zimnicea – Tulcea.