Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 24.07.2019 ora 07.00 – 25.07.2019 ora 07.00
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând cursurile superioare ale Mureșului și Oltului (aval Tomești), cursul mijlociu și inferior al Ialomiței, cursurile inferioare ale Bârzavei, Buzăului, Rm. Sărat, Putnei, Trotușului și Moldovei, unde au fost în creştere ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval şi propagării.
Mici creşteri de debite şi niveluri ca urmare a precipitaţiilor slabe căzute în interval sub formă de aversă s-au înregistrat pe unele râuri mici din zonele montane și submontane, cu precădere din centrul și estul țării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursul Prutului aval de Stânca Costeşti şi pe unii afluenţi ai Prahovei şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Lăpuș, Crasna, Crişul Repede, Crișul Negru, Moravița, Rm. Sărat, Bârlad, Jijia, bazinul superior şi mijlociu al Oltului, pe unele râuri din bazinul superior al Argeşului, pe unii afluenţi ai Mureşului (Luţ, Comlod, Iara, Feernic, Domald, Secaș, Sebeş, Râul Mare) şi pe unele râuri din Dobrogea.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 24.07 – 25.07.2019 a fost în scădere, având valoarea de 3000 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Zimnicea și Hârșova – Tulcea și relativ staționare pe sectorul Giurgiu – Cernavodă.
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 25.07.2019 ora 07.00 – 26.07.2019 ora 07.00
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând cursul mijlociu al Oltului şi cursurile inferioare ale Ialomiţei, Buzăului, Rm. Sărat, Putnei şi Trotuşului, unde vor fi în creştere prin propagare.
Sunt posibile creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri mici aferente zonelor de deal și munte, cu precădere din sudul şi estul ţării, datorită precipitaţiilor prevăzute sub formă de aversă.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (3000 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Oltenița şi Brăila – Tulcea şi relativ staţionare pe sectorul Călărași – Vadu Oii.