Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 25.05.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 24.05.2020 ora 07.00 – 25.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în ușoară creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării, exceptând bazinele hidrografice: Jiu, Olt, Buzău, Putna, cursul râului Prut, bazinele superioare și mijlocii ale Argeșului și Ialomiței, unde au fost în scădere ușoară.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuș, Rm. Sărat, Jijia, Bahlui, Bârlad, cursul Siretului, cursurile inferioare ale Argeșului și Ialomiţei şi râurile din Dobrogea, debitele au fost relativ staţionare.
Debitele se situează în general la valori între 30-70% din valorile multianuale lunare normale, mai mari (peste 100%)  pe Motru și pe  unele râuri din bazinul inferior al Oltului (Olteț, Iminog, Călmățui, Urlui) şi mai mici (<30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Someș, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Moraviţa, Caraş, Cerna, Siret (exceptând Buzăul) şi Prut.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 24 – 25.05.2020 a fost staționar, având valoarea de 3750 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia, staţionare  la Calafat și în creştere pe sectorul Bechet – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 25.05.2020 ora 07.00 – 26.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere ușoară datorită precipitaţiilor prognozate şi propagării cu probabilitate mai mare pe râurile din nord-estul, sudul și centrul țării, în zonele de deal și de munte, unde sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de niveluri și debite cu posibile depășiri ale cotelor de apărare ca urmare a precipitaţiilor prognozate, sub forma de aversă, cu caracter torențial.
Pe râurile din Dobrogea debitele vor fi relativ staționare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa în general sub COTELE DE ATENŢIE. 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (3750 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Calafat şi în creştere pe sectorul Bechet – Tulcea.