Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 25.05.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 25.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele: Vișeu, Iza, Tur, Crasna, Târnave, Moravița, Caraș, Nera, Siret, bazinele superioare ale râurilor: Someș, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Cerna și râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staționare. 
Pe cursurile inferioare ale Someșului, Arieșului și Prutului, debitele au fost în creștere prin propagare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-70% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste 100 % din normalele lunare) pe unele râuri din bazinul hidrografic Jiu și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Crişul Repede, Târnave, Iara, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, pe afluenții Buzăului, Trotuşului şi Prutului, pe unii afluenți ai Oltului mijlociu și Argeșului superior.
În interval s-au situat peste COTELE DE ATENŢIE răurile la staţiile hidrometrice: Nădrag – Nădrag (-40)-jud.CS, Sasa – Poieni (50+6)-jud.TM şi Ursani – Horezu (250+2)-jud.VL.
În interval au fost emise şase ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 24 – 25.05.2018 a fost în scadere , având valoarea de 5300 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Hârșova – Tulcea și în creștere pe sectorul Bechet – Cernavodă.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 25.05.2018 – 26.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele: Cerna, Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, bazinele mijlocii și inferioare ale: Someșului, Mureșului, Begăi, Timișului și cursul Prutului, unde vor fi în scădere ușoară.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe unele râuri mici din vestul, nordul și sud-estul țării şi din zonele de munte datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, prognozate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (5300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Corabia și  Brăila – Tulcea și în creștere pe sectorul Tr.Măgurele – Vadu Oii.