Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 24.09.2018 ora 07.00

 
Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 23.09.2018 ora 07.00 – 24.09.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând cursurile inferioare ale râurilor Vișeu, Iza, Tur, unde au fost în creștere prin propagare și râurile din bazinele superioare Vișeu, Iza, Tur, cursul inferior al Mureșului, unde au fost în scădere.
Creșteri izolate de niveluri şi debite ca urmare a precipitaţiilor slabe căzute în interval s-au înregistrat pe râurile din vestul și nord-vestul ţării.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Prahova, Moldova, pe cursul superior al Trotuşului, pe cursurile mijlocii ale Siretului şi Prutului, pe unii afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior şi pe unele râuri din Dobrogea și mai mici (10-30% din mediile multianuale lunare) în bazinele hidrografice Lăpuș, Moraviţa şi Bârlad.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 23 – 24.09.2018 a fost în scădere,  având   valoarea  de  2300 m3/s, sub  media  multianuală  a  lunii  septembrie (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost relativ staționare pe sectorul Gruia – Calafat și în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 24.09.2018 ora 07.00 – 25.09.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, bazinele superioare ale Mureșului, Târnavelor, Begăi, Timișului, Bârzavei, Moraviței, Carașului, Nerei, Cernei, Jiului, Bistriței, Moldovei, Sucevei, unii afluenți ai Mureșului inferior  și relativ staționare pe celelalte râuri.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de debite şi niveluri pe unele râurile din Maramureș, Crișana și zonele de munte ca urmare a precipitaţiilor prevăzute sub formă de aversă, izolat mai importante cantitativ.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi relativ staționar (2300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi relativ staționare pe sectorul Gruia – Tr. Măgurele și în scădere pe sectorul Zimnicea – Tulcea.