Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 24.05.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 23.05.2021 ora 07.00 – 24.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinul Bârlad și afluenții Prutului unde au fost staționare.
Pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare și bazinele superioare ale Lăpușului, Crasnei, Barcăului și Crișului Repede, debitele au fost în ușoară creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării, iar pe cursurile inferioare ale Vedei și Ialomiței, creșterile s-au datorat numai propagării.
Scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie cu efecte de inundații locale și creșteri mai importante de niveluri și debite s-au produs pe unele râuri mici din Maramureș și nordul Crișanei  datorită precipitaților cu caracter torențial, sub formă de averse, însemnate cantitativ, căzute în interval.
Se situează peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Crasna – Domănești (400+37)-jud.SM și Berveni (490+10)-jud.SM (sectoare îndiguite) și Crișul Alb – Chișineu Criș (600+25)-jud.AR.
 Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Moravița, Caraș, Gilort, Prahova, bazinele superioare ale Jiului, Ialomiței, bazinele mijlocii și inferioare ale Timișului și Oltului, cursul superior al Bistriței, pe unii afluenți ai Argeșului și pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Rm. Sărat, Putna, pe afluenții Trotușului și pe cei ai Prutului.
În interval au fost emise 4 ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 23.05.2021 – 24.05.2021 a fost în creștere, având valoarea de 7800 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 24.05.2021 ora 07.00 – 25.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinul Bârlad, afluenții Prutului și pe cele din Dobrogea unde vor fi staționare.
Sunt posibile ușoare creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele montane, în special din jumătatea de vest a țării, datorită averselor, slab cantitativ, prognozate.
În interval se vor situa peste COTELE DE ATENȚIE (în scădere) cursurile inferioare ale Crasnei și Crișului Alb ca urmare a viiturilor formate anterior în bazinele hidrografice ale acestor râuri.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (8100 m3/s).
 În aval de Porţile de Fier  debitele  vor  fi  în  creştere.