Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 24.05.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
23.05.2020 ora 07.00 – 24.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale: Mureşului, Begăi, Timişului şi Ialomiţei, unde au fost în creştere prin propagare.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Barcău, Crişuri, Suceava, Moldova, Bistriţa, cursul Siretului, Bârlad, Prut (exceptând cursul inferior) şi din bazinul superior şi mijlociu al Mureşului, debitele au fost relativ staţionare.
Debitele se situează în general la valori între 30-70% din valorile multianuale lunare normale, mai mari (peste 100%) pe Jiu (aval Rovinari), pe unele râuri din bazinul inferior al Oltului (Olteţ, Iminog, Călmăţui, Urlui) şi mai mici (<30%) din acestea pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Moraviţa, Caraş, Cerna, Siret (exceptând Buzăul) şi Prut.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 23 – 24.05.2020 a fost în creștere uşoară, având valoarea de 3750 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia, în creştere pe sectorul Calafat – Galați şi relativ staţionare pe sectorul Isaccea – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
24.05.2020 ora 07.00 – 25.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere datorită precipitaţiilor prognozate şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, pe cursurile superioare ale: Someşului, Crasnei, Barcăului, Crişurilor, Begăi, Timişului, Bârzavei, Moraviţei, Caraşului, Nerei, Cernei, Sucevei, Moldovei, Bistriţei, Trotuşului, Putnei, Rm. Sărat, Buzăului şi doar prin propagare pe cursul inferior al Mureşului.
Pe celelalte râuri, debitele vor fi relativ staţionare.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite pe unele râuri din zonele de deal şi munte din nordul, centrul şi sudul țării, ca urmare a precipitațiilor prognozate şi propagării.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE. 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (3750 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere la Gruia şi în creştere pe sectorul Calafat – Tulcea.