Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 24.05.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 24.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
  Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale râurilor: Someș, Timiș, Jiu și Prut, unde au fost în creştere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișul Repede, Siret (exceptând râul Trotuș), bazinul superior și mijlociu al Prutului și râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staționare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-70% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste 100 % din normalele lunare) în bazinul hidrografic Jiu și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Crişul Repede, Târnave, Iara, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, pe afluenții Buzăului, Trotuşului şi Prutului, pe unii afluenți ai Oltului mijlociu și Argeșului superior.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 23 – 24.05.2018 a fost în scadere , având valoarea de 5400 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Călăraşi – Tulcea și în creștere pe sectorul Bechet – Olteniţa.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 24.05.2018 – 25.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele: Crasna, Barcău, Crișul Repede, Siret (exceptând Trotușul), bazinul superior și mijlociu al Prutului și râurile din Dobrogea, unde vor fi relativ staționare. Pe cursul inferior al Prutului debitele vor fi în creștere prin propagare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe unele râuri mici din vestul și nordul țării şi din zonele de munte datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, prognozate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și  Brăila – Tulcea, staţionare la Bechet şi pe sectorul Hârşova – Vadu Oii și în creștere pe sectorul Corabia – Cernavodă.