Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 24.04.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 23.04.2019 ora 07.00 – 24.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere în bazinele hidrografice ale râurilor Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, cursul inferior la Moldovei, cursul mijlociu al Prutului (sector Prisacani-Dranceni) datorită precipitațiilor prognozate și propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Mureș, Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa şi pe râurile din Dobrogea, debitele vor fi relativ staţionare, iar pe celelalte râuri debitele vor fi în scădere.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice pe cursul inferior al Sucevei, cursul superior şi mijlociu al Siretului, cursul superior al Moldovei,  pe unii afluenţi ai Bistriţei şi pe unele râuri din Dobrogea și mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele râurilor Lăpuş, Crasna, Iza, Mara, Tur, Barcău, Mureș (și afluenții săi), Bistra, Cerna, Bârlad, pe afluenții Crișurilor, pe unii afluenţi din bazinele superioare ale Oltului şi Argeşului şi pe unii afluenţi ai Prutului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 23.04 – 24.04.2019 a fost în scădere, având valoarea de 5100 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Brăila și în creștere pe sectorul Galați – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 24.04.2019 ora 0700 – 25.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând bazinele hidrografice ale râurilor Vișeu, Iza, Tur, Someș, Barcău, Crasna, Crișurile, Suceava, Jijia, cursurile superioare ale Bistriței și Moldovei, cursul inferior al Prutului unde vor fi în creştere datorită precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri din zonele de deal şi de munte datorită precipitaţiilor, sub formă de aversă, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.