Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 24.03.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 23.03.2019
ora 07.00 – 24.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Caraș, Nera, Cerna, bazinele superioare ale Jiului și Oltului și cursurile superioare ale Siretului și Prutului unde au în fost în scădere.
Pe râurile din bazinele superioare și mijlocii ale Moldovei și Bistriței, bazinul  superior al Putnei, debitele au fost în creștere datorită cedării apei din stratul de zăpadă și propagării și numai prin propagare pe cursurile inferioare ale Mureșului, Jiului, Argeșului, Ialomiței și Trotușului.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din  mediile multianuale lunare, mai mari pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someș (exceptând Someșul Mic), Mureş, Bega, Nera, Cerna, Cibin, Prahova, Suceava, Moldova, Bistrița și Buzău bazinele superioare ale Oltului, Trotușului și Putnei, pe tot cursul Jiului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinul  Bârlad și afluenții Prutului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 23–24.03.2019 a fost în creştere, având valoarea de 6700 m3/s, egală cu media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea și în creștere pe sectorul Giurgiu – Tulcea. 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 24.03.2019
ora 07.00 – 25.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș și Nera unde vor fi în scădere.
Creșteri izolate de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă se pot înregistra pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din nordul țării.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în staţionar (6700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi staţionare la Gruia, în scădere pe sectorul Calafat – Giurgiu şi în creştere pe sectorul Olteniţa – Tulcea.