Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 23.11.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 22.11.2018 ora 07.00 – 23.11.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
 Debitele au fost în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor lichide slabe căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, cursurile mijlocii și inferioare ale Jiului, Buzăului, Trotușului, cursurile inferioare ale râurilor: Vedea, Rm. Sărat, Putna și relativ staționare pe celelalte râuri.
Creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe cantitativ căzute în interval şi cedării apei din stratul de zăpadă s-au mai înregistrat și pe unele râuri mici din nordul și centrul țării.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe Someșul Mic, cursul superior al Sucevei, pe Moldova, pe cursul superior şi mijlociu al Trotuşului, cursul mijlociu al Siretului şi mai mici (10-30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuș, Moravița, Cerna, Bârlad, Jijia, pe unii afluenţi din bazinele hidrografice Crișul Negru (Valea Roșie, Holod, Teuz), Crișul Alb (Bănești, Sighișoara) şi Mureș (Luț, Comlod, Vișa, Secaș, Râul Mare, Râul Galben).
Formaţiunile de gheaţă (gheață la maluri) prezente în bazinele superioare ale Mureșului, Oltului și Trotușului s-au menținut fără modificări importante.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 22.11 – 23.11.2018 a fost staționar, având valoarea de 2350 m3/s, sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul23.11.2018 ora 07.00 – 24.11.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând cursurile inferioare ale râurilor: Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, unde vor fi în creştere prin propagare.
Formaţiunile de gheaţă se vor menține fără modificări importante.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (2450 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Calafat și în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.