Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 23.08.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
22.08.2020 ora 07.00 – 23.08.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursul inferior al Mureşului unde au fost în creştere uşoară prin propagare, iar pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea,  Argeş, Ialomiţa, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Bârlad, Prut şi pe cele din Dobrogea debitele au fost relativ staţionare.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Someşul Mare, Someşul Mic, Lăpuş, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Arieş, Timiş mijlociu şi inferior, Bârzava, Moraviţa, Caraş şi Nera și mai mici (10-30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele: Bârlad, Rm. Sărat, Jijia şi pe unele râuri din bazinele superioare și mijlocii ale Oltului și Argeșului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 22.08 – 23.08.2020 a fost în creştere  uşoară,  având  valoarea  de  4050  m3/s,  sub  media  multianuală  a lunii august (4300 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost relativ staţionare la Gruia şi în scădere pe sectorul Calafat – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
23.08.2020 ora 07.00 – 24.08.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Vedea,  Argeş, Ialomiţa, Buzău, Rm.Sărat, Putna, Trotuş, Bârlad, Prut, bazinele inferioare ale Oltului, Siretului şi pe cele din Dobrogea unde vor fi  staţionare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de  debite şi niveluri,   pe unele  râuri din zonele de deal şi munte, în special pe cele din nordul, vestul, şi centrul ţării, datorită precipitaţiilor sub forma de aversă, cu caracter torenţial şi mai importante cantitativ, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în uşoară creştere uşoară (4100 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Calafat  şi în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea .