Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 23.05.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 23.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
  Debitele au fost în scădere, exceptând cursurile inferioare ale râurilor: Vișeu, Iza, Lăpuș, Someșul Mic, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega Veche, Bega, Timiș, Bârzava, Nera, Cerna, Jiu, cursul mijlociu al Someșului, cursul superior și mijlociu al Prutului, unde au fost în creştere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice: Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, Putna, Rm. Sărat, Moldova, Suceava, Bârlad, cele din Dobrogea și cursul inferior al Prutului, unde au fost relativ staționare.
Creşteri izolate de debite şi niveluri s-au înregistrat pe unele râurile mici din zonele de deal și munte din vestul și nord-vestul țării datorită precipitaţiilor căzute în interval sub formă de aversă.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-70% din mediile multianuale lunare și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Crişul Repede, Târnava Mică, Iara, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, pe afluenții Buzăului, Trotuşului şi Prutului, pe unii afluenți ai Oltului mijlociu și Argeșului superior.
În interval a fost emisă o ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 22 – 23.05.2018 a fost staționar, având valoarea de 5500 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În  aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Giurgiu – Tulcea și în creștere pe sectorul Calafat – Zimnicea.
 
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 23.05.2018 – 24.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale Someșului, Crișului Alb, Mureşului, Timișului, Bârzavei, Jiului, cursul superior și mijlociu al Prutului, unde vor fi în creştere prin propagare şi râurile din bazinul hidrografic Bârlad, cele din Dobrogea și afluenții Prutului, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe râurile mici din vestul, nord-vestul, centrul țării şi zonele de munte datorită precipitaţiilor prevăzute sub formă de aversă.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și  Oltenița – Tulcea și în creștere pe sectorul Bechet – Giurgiu.