Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 23.02.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 22.02.2019
ora 07.00 – 23.02.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Crasna, Barcău, Bega, Moravița, Bârzava, Caraș, Nera, bazinele mijlocii și inferioare ale Someșului, Crișurilor, Timișului, bazinul inferior al Mureșului și cursul mijlociu și inferior al Siretului, unde au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării și cursul mijlociu al Prutului, unde au fost în scădere.
Creșteri de niveluri și debitele s-au mai înregistrat și pe unele râuri din centrul, sudul și estul țării ca urmare a precipitaţilor lichide căzute în interval şi cedării apei din stratul de zăpadă.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 50-90 % din valorile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Lăpuș, Arieș, Nera, Jiu, Cibin, Siret (cu excepția afluenților de stânga), Prut (exceptând râurile din bazinul superior).
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal, năboi și izolat pod de gheaţă) existente s-au menținut fără modificări importante în bazinul superior al Lotrului  și au fost în intensificare și extindere pe râurile din nordul și nord-estul țării.
S-a intensificat curgerea de năboi, în special pe râurile din Transilvania, nordul Moldovei și zonele de munte.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 22.02 – 23.02.2019 a fost în scădere, având valoarea de 4900 m3/s, sub media multianuală a lunii februarie (5300 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 23.02.2019
ora 07.00 – 24.02.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând cursurile inferioare ale râurilor: Tur, Lăpuș, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, cursul mijlociu și inferior al Prutului, unde vor fi în creştere prin propagare și râurile din bazinele superioare ale Turului, Lăpușului, Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Begăi, Timișului, Bârzavei, Moraviței, Carașului, Nerei, unde vor fi în scădere.
Formațiunile de gheață vor fi în uşoară extindere şi intensificare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (4900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.