Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 22.12.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
21.12.2020 ora 07.00 – 22.12.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinul mijlociu și inferior al Ialomiței, unde au fost în scădere.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri şi izolat pod de gheaţă și năboi) existente în bazinele superioare ale Mureșului, Bistriței și Moldovei s-au menținut fără modificări importante.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile: Cibin, Ialomița, Prahova, cursurile superioare ale Jiului, Trotușului și Putnei, cursul inferior al Buzăului, la unele stații de pe râul Prut (Ungheni-Prisăcani, Oancea) şi pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele: Iza, Lăpuș, Crasna, Crişuri, Bega Veche, Moravița, Râmnicu Sărat, Bârlad și izolat în bazinul Jijiei.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 21 – 22.12.2020 a fost în scădere, având valoarea de 3900 m3/s, sub media multianuală a lunii decembrie (5200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Călărași și în creștere pe sectorul Cernavodă – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
22.12.2020 ora 07.00 – 23.12.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, fiind posibile mici creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Iza, Tur, Lăpuș și bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului și Crișurilor, ca urmare a precipitațiilor lichide slabe prevăzute.
Formațiunile de gheață (gheaţă la maluri şi izolat pod de gheaţă) existente în bazinele superioare ale Mureșului, Bistriței și Moldovei se vor menține fără modificări importante.
Se va intensifica curgerea de năboi pe unele râuri din zonele de munte .
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Galați și relativ staționare pe sectorul Isaccea – Tulcea.