Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 22.10.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 21.10.2018 ora 07.00 – 22.10.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Lăpuș, Someșul Mic, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Cerna, bazinele superioare ale Someșului, Begăi, Timișului, Bârzavei, Carașului, Nerei, pe unele râuri din bazinul mijlociu și inferior al Mureșului și în general staţionare pe celelalte râuri. 
Creşteri izolate de niveluri şi debite s-au înregistrat și pe unele râuri din bazinele superioare ale Mureșului, Târnavei Mici, Jiului, Prahovei și Buzăului, ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval sub formă de aversă.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursul mijlociu si inferior al Moldovei, cursurile superioare ale Sucevei şi Trotuşului, cursul mijlociu al Siretului şi pe unele râuri din Dobrogea și mai mici (10-30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Lăpuș, Bistra, Moravița, Nera, Bârlad, Jijia, pe unii afluenţi ai Crișului Negru (Holod, Teuz), pe unii afluenţi din bazinul mijlociu și inferior al Oltului și bazinul superior al Argeşului (R. Doamnei, Vâlsan). 
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 20.10 – 21.10.2018 a fost relativ staționar, având valoarea de 1850 m3/s, sub media multianuală a lunii octombrie (3850 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Corabia și Călărași – Tulcea și relativ staționare pe sectorul Tr. Măgurele – Oltenița.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 22.10.2018 ora 07.00 – 23.10.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile din bazinele superioare ale Vișeului, Izei, Lăpușului, Someșului, Someșului Mic, Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Arieșului, unde vor fi în scădere și cursurile inferioare ale Vișeului, Izei, Lăpușului, Crasnei, Barcăului, Crișului Repede, Someșului Mic, Mureșului, Carașului, Nerei, Cernei, cursurile mijlocii și inferioare ale Crișului Negru, Crișului Alb, Arieșului, cursul mijlociu al Someșului, unde vor fi în creștere prin propagare.
Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite ca urmare a precipitaţiilor slabe prevăzute pe unele râuri din zonele de deal şi munte.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi relativ staţionar (1850 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în scădere ușoară.