Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 22.07.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
21.07.2019 ora 07.00 – 22.07.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Someș, Crișul Negru, Crișul Alb, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, unde au fost în scădere și cursul inferior al Ialomiței unde au fost în ușoară creștere datorită propagării.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide şi creşteri de debite şi niveluri, izolate, s-au produs pe unele râuri mici aferente zonelor de deal și munte din estul Transilvaniei și vestul Moldovei datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, cu caracter torenţial, căzute în interval.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe Bega inferioară, cursul Prutului aval de Stânca Costeşti şi pe afluenţii Prahovei şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Lăpuș, Crasna, Moravița, Rm. Sărat, Bârlad, Jijia şi pe unii afluenţi ai Mureşului (Comlod, Iara, Feernic, Domald, Secaș, Sebeş, Râul Mare).
În interval au fost emise 2 ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 21.07 – 22.07.2019 a fost în scădere, având valoarea de 3300 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Bechet – Tulcea și în creștere la Calafat.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
22.07.2019 ora 07.00 – 23.07.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișuri, afluenții Mureșului mijlociu și inferior și afluenții Someșului aval Dej unde vor fi în ușoară scădere.
Pe râurile din bazinele hidrografice Someșul Mare, Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuș, bazinele superioare ale Mureșului și Oltului, debitele vor fi în ușoară creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri mici aferente zonelor de deal și munte, cu precădere din Transilvania și Moldova, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, cu caracter torenţial, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat şi Tr.Măgurele – Tulcea şi staţionare pe sectorul Bechet – Corabia.