Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 22.05.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 22.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval şi propagării pe Crişuri, Caraş, Nera, Cerna şi pe cursul inferior al Mureşului şi relativ staţionare pe râurile din bazinele hidrografice: Suceava, Bârlad şi pe râurile din Dobrogea.
Pe celelalte râuri debitele au fost în scădere.
Creşteri de niveluri şi debite s-au înregistrat pe râurile mici din zonele de deal şi de munte din nordul, centrul şi vestul ţării, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-70% din mediile multianuale lunare și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Crişul Repede, Cerna, Iara, Putna, Rm. Sărat, Bârlad şi pe afluenții Buzăului, Trotuşului şi Prutului.
În interval a fost emisă o ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
În interval s-a situat peste COTA DE ATENŢIE râul Sighişoara la staţia hidrometrică Brazii (150+18)-jud. AR.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 21 – 22.05.2018 a fost în creştere, având valoarea de 5500 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În  aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectorul sectorul Gruia – Bechet și în scădere pe sectorul Corabia – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 22.05.2018 – 23.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în scădere, exceptând cursurile inferioare ale Crişurilor, Caraşului, Nerei, Cernei şi Mureşului, unde vor fi în creştere prin propagare şi relativ staţionare pe Bârlad şi pe râurile din Dobrogea.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe râurile mici din vestul, sud-vestul țării şi din zonele de deal și de munte datorită precipitaţiilor sub formă de aversă prognozate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (5600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Zimnicea şi în scădere pe sectorul Giurgiu – Tulcea .