Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 22.01.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 22.01.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând bazinele inferioare ale Argeșului, Ialomiței și râurile din Dobrogea, unde au fost în creștere datorită precipitațiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării și cursul mijlociu și inferior al Prutului, unde au fost în creștere datorită propagării.
Pe râurile din bazinele: Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, cursul Someșului, cursul inferior al Mureșului și cursul superior al Prutului debitele au fost în scădere.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) prezente pe majoritatea râurilor din ţară (exceptând cele din Banat, Crişana și Dobrogea) s-au menținut fără modificări importante, exceptând unele râuri din sudul țării, unde au fost în extindere și intensificare.
Debitele se situează în general la valori între 30-90% din normalele lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Someşul Mare, Crișul Negru, Crișul Alb, Târnava Mare, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Ialomița, bazinele inferioare ale Crasnei și Mureșului, bazinul superior al Oltului și cele din Dobrogea, unde au valori în jurul și peste mediile multianuale lunare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 21.01.2018 – 22.01.2018 a fost  în scădere, având valoarea de 7200 m3/s, peste media multianuală a lunii ianuarie (4950 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Bechet şi Olteniţa – Tulcea şi în creştere pe sectorul  Corabia – Giurgiu.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 22.01.2018 – 23.01.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în scădere, exceptând bazinele inferioare ale Argeșului, Ialomiței și râurile din Dobrogea, unde vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
În prima parte a intervalului, ca urmare a precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării se pot produce creșteri importante de debite pe unele râuri din Dobrogea, cu situarea nivelurilor în jurul COTELOR DE ATENȚIE.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) vor fi în extindere şi intensificare. 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (7100 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi relativ în scădere pe sectoarele Gruia – Corabia şi Călăraşi – Tulcea şi în creştere pe sectorul Tr.Măgurele – Olteniţa.