Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 21.12.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 20.12.2018 ora 07.00 – 21.12.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând cursurile inferioare ale râurilor: Someș, Crasna și Timiș, unde au fost în creştere prin propagare.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele: Suceava, Moldova, Trotuș, cursul mijlociu și inferior al Siretului, pe unii afluenți ai Oltului mijlociu şi inferior, pe unele râuri din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Lăpuș, Crișul Negru, Bistra, Moravița, Nera, Bârlad, Jijia și pe unele râuri din bazinul Mureșului (Topliţa, Comlod, Feernic, Râul Mare, Râul Galben).
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal, pod de gheaţă și năboi) s-au menţinut fără modificări importante, cu tendinţă de ușoară intensificare și extindere pe unele râuri mici din nordul Moldovei și zona de munte, fiind prezente în bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Mureș, pe râurile din Banat, bazinul superior și mijlociu al Oltului, bazinele superioare ale Someșului, Argeșului, Ialomiței, pe cursul superior şi mijlociu al Siretului şi pe majoritatea afluenţilor săi, pe cursul superior al Prutului şi afluenţii săi și, izolat, în bazinul superior al Jiului și pe unele râuri din Dobrogea.  
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 20 – 21.12.2018 a fost în scădere, având   valoarea de  3300  m3/s,   sub  media  multianuală  a  lunii decembrie  (5200 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea și în creștere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 21.12.2018 ora 07.00 – 22.12.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor prevăzute și cedării apei din stratul de zăpadă pe unele râuri mici din vestul și nord-vestul țării.
Formațiunile de gheață se vor menţine fără modificări importante, exceptând râurile din vestul și nord – vestul țării, unde vor fi în restrângere și diminuare. 
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Giurgiu, relativ staționare la Oltenița şi în creştere pe sectorul Călărași – Tulcea.