Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 21.06.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 21.06.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râul Prut și cursurile inferioare ale Timișului, Bârzavei, Oltului, Vedei, Teleomanului și Argeșului, unde au fost în creștere prin propagare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste 100% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crișul Repede, Arieş, Bega Veche, Bega, Timiș, Moraviţa, Caraş, Jiu, Vedea, Suceava, Moldova, Jijia, cursurile mijlocii și inferioare ale Mureșului și Oltului, cursurile superioare ale râurilor: Bârzava, Crișul Negru, Crișul Alb și Bârlad.
În interval s-a situat peste COTA DE ATENŢIE râul Henţ la staţia hidrometrică  Morlaca Henţ (125+5)-jud.CJ.
În interval au fost emise cinci ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 20.06 – 21.06.2018 a fost în creştere, având valoarea de 5700 m3/s, sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia şi in creştere pe sectorul Calafat – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 21.06.2018 – 22.06.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele: Vișeu și Iza, unde vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate și doar datorită propagării pe cursul mijlociu și inferior al Prutului.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe unele râuri din vest, nord-vest, centru și din zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitațiilor sub formă de aversă, cu caracter torenţial, prognozate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (5700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Calafat şi in creştere pe sectorul Bechet – Tulcea.