Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 21.04.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 20.04.2021 ora 07.00 – 21.04.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost fi în creștere ca urmare a precipitațiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Crasna, Barcău, Someșul Mic, Arieș, Târnave, Caraș, Nera, bazinele superioare și mijlocii ale Crișurilor, bazinele superioare ale Lăpușului, Begăi, Timișului și Bârzavei, în scădere pe cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului și Mureșului și relativ staționare pe celelalte râuri.
Mici creșteri de niveluri și debite ca urmare a a precipitațiilor prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă s-au mai înregistrat și pe unele râuri mici din zonele montane, precum și pe unele râuri mici din in Dobrogea, bazinele hidrografice ale Jiului, Oltului, Vedei, Argeșului și Ialomiței.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Someșul Mic, Crasna, Barcău, Crișul Negru, Crișul Alb, Târnava Mică, Pogăniș, Bârzava, Caraș, Prahova, bazinul superior și mijlociu al Oltului, bazinele superioare ale Argeșului și Ialomiței, unele râuri din bazinul inferior al Mureșului, pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bârlad și pe afluenții Prutului.
Se situează la COTA DE ATENȚIE râul Urlui la stația hidrometrică Furculeşti (150)-jud.TR.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 20.04.2021 – 21.04.2021 a fost în creştere, având valoarea de 5700 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Tr. Măgurele, în scădere pe sectoarele Zimnicea – Călărași și Hârșova – Tulcea și staționare la Cernavodă.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 21.04.2021 ora 07.00 – 22.04.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor lichide prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Crasna, Barcău, Crișuri, Târnave, Bârzava, Caraș, Nera, bazinul superior al Mureșului, bazinele superioare și mijlocii ale Someșului, Begăi și Timișului, în scădere pe cursurile inferioare ale Someșului și Mureșului și relativ staționare pe celelalte râuri.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite ca urmare a a precipitațiilor prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă și pe unele râuri mici din zonele montane din centrul și estul țării.
Se va situa la COTA DE ATENȚIE râul Urlui la stația hidrometrică Furculeşti (150)-jud.TR.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (5700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Oltenița – Tulcea și în creștere pe sectorul Bechet – Giurgiu.