Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 21.03.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 20.03.2019 ora 07.00 – 21.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită efectului combinat al precipitațiilor căzute, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Mureș, Trotuș, Putna, Buzău, bazinele superioare ale Jiului, Argeșului, bazinele superioare și mijlocii ale Oltului și Ialomiței, bazinele mijlocii și inferioare ale Sucevei, Moldovei, Bistriței și numai prin propagare pe cursul mijlociu și inferior al Someșului și pe cursul inferior al Prutului.
Pe celelalte râuri debitele au fost relativ staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Barcău, Crasna, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Someșul Mic și bazinele superioare ale Sucevei, Moldovei și Bistriței unde au fost, în general, în scădere.
Se situează peste COTA DE ATENŢIE, ca urmare a deversărilor controlate din acumularea Călineşti, râul Tur la staţia hidrometrică Micula (270+8)-jud. SM (sector îndiguit).
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 20–21.03.2019 a fost în scădere, având valoarea de 6300 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Olteniţa – Vadu Oii, în creștere pe sectoarele Calafat – Zimnicea şi Brăila – Tulcea şi staţionare la Giurgiu.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 21.03.2019 ora 07.00 – 22.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere prin propagare pe cursul mijlociu și inferior al Mureșului, pe cursurile inferioare ale râurilor: Someș, Jiu, Prahova, Ialomița, Buzău, Putna, Trotuș, Bistrița, Moldova, Suceava, Prut și pe cursul mijlociu al Oltului.
Pe râurile din bazinele hidrografice Vedea, Bârlad, din bazinul superior și mijlociu al Prutului, bazinele inferioare ale Oltului și Argeșului debitele vor fi staționare, iar pe celelalte râuri, în general în scădere.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (6400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere la Gruia, în creştere pe sectoarele Calafat – Olteniţa, Galați – Tulcea şi relativ staţionare pe sectorul Călăraşi – Brăila.