Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 20.12.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 19.12.2021 ora 07.00 –20.12.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost, în general, în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Crasna, Barcău, Vedea, Argeș, Bârlad, bazinul mijlociu al Oltului și cele din Dobrogea, unde au fost relativ staționare și cursul superior al Prutului unde a fost în creștere ca urmare a propagării.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Ialomiţa, Buzău, Rm. Sărat, Trotuș, Bistrița, bazinele superioare ale Oltului, Argeșului și Putnei și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Caraș, Nera, Gilort, Bârlad, Jijia, bazinul superior al Timișului, cursul mijlociu și inferior al Lotrului și cursul inferior al Dâmboviței.
Formaţiunile de gheaţă (gheață la maluri, năboi), prezente în bazinele superioare ale Bistriţei, Moldovei și Sucevei, s-au menținut, în general, fără modificări importante.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 19.12.2021 – 20.12.2021 a fost în scădere, având valoarea de 4900 m3/s, sub media multianuală a lunii decembrie (5200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Corabia – Tulcea și în creștere pe sectorul Calafat – Bechet.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 20.12.2021 ora 07.00 – 21.12.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi, în general, în scădere, exceptând râurile din bazinele: Vedea, Argeş, Bârlad, bazinul mijlociu al Oltului şi cele din Dobrogea, unde vor fi relativ staționare. 
Sunt posibile creșteri izolate de niveluri și debite, pe unele râuri mici din zonele de deal și de munte, ca urmare a precipitațiilor prognozate, slabe cantitativ și cedării apei din stratul de zăpadă.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) se vor menține fără modificări importante, fiind posibilă apariția acestora si pe alte râuri din zonele montane din nordul şi centrul țării.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere .