Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 20.11.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 19.11.2018 ora 07.00 – 20.11.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
 Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor lichide înregistrate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele: Vedea, bazinul inferior al Oltului, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului, Ialomiței și Buzăului și pe râurile din Dobrogea. Pe celelalte râuri, debitele au fost relativ staționare, exceptând cursul superior al Prutului, unde au fost în scădere.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursul superior al Sucevei, pe Moldova, pe cursul superior şi mijlociu al Trotuşului, cursul mijlociu al Siretului şi mai mici (10-30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuș, Moravița, Nera, Cerna, Bârlad, Jijia, pe unii afluenţi din bazinele hidrografice Crișul Negru (Valea Roșie, Holod, Teuz), Crișul Alb (Bănești, Sighișoara), Mureș (Luț, Comlod, Vișa, Secaș, Râul Mare, Râul Galben), Jiu (Jaleş, Coşuştea), în bazinul superior al Argeşului (R. Doamnei, Vâlsan, Argeşel) şi în bazinul inferior al Bistriţei.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 19.11 – 20.11.2018 a fost staţionar, având valoarea de 2500 m3/s, sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 20.11.2018 ora 07.00 – 21.11.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele: Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, bazinul inferior al Oltului și râurile din Dobrogea. Pe celelalte râuri, debitele vor fi relativ staționare, exceptând cursul superior al Prutului, unde vor fi în scădere.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite și pe unele râuri din nordul, vestul și centrul țării, ca urmare a precipitațiilor prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (2400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.