Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 20.09.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 19.09.2019 ora 07.00 – 20.09.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, iar pe râurile din Dobrogea au fost în creștere și s-au produs scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și cresteri semnificative de niveluri pe unele râuri mici, datorită precipitațiilor cu caracter torențial căzute în interval și propagării.
Creşteri ușoare de niveluri şi debite ca urmare a precipitaţiilor  slabe căzute în  interval  s-au înregistrat și pe unele râuri mici din jumătatea de nord a Moldovei.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mici pe unele râuri din bazinele hidrografice: Mara, Tur, Bistra, Cerna, Suceava,  Tazlău, Putna, Bârlad, Sitna şi Jijia, pe cursul Siretului,  cursul superior al Crasnei, cursurile inferioare ale Timișului, Bârzavei și Carașului, pe unii afluenți ai Someșului (Ilișua, Lonea, Fizeș, Lăpuș), Crișului Negru (Valea Roșie, Holod, Teuz), Mureșului (Iara, Vișa), Oltului superior și mijlociu (Râul Negru, Covasna, Ghimbăşel, Homorod, Breaza, Hârtibaciu) și Argeşului superior (Arefu, Vâlsan, R. Doamnei).
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 19–20.09.2019 a fost în scădere,   având  valoarea  de  2900  m3/s,  sub  media  multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia-Corabia și în creștere pe sectorul Tr. Măgurele-Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 20.09.2019 ora 07.00 – 21.09.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din Dobrogea unde vor fi în scădere.
Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din nordul și nord-estul țării, datorită precipitaţiilor, în general slab cantitativ, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (2800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea şi în creștere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.