Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 20.07.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 19.07.2020 ora 07.00 – 20.07.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere datorită precipitaţiilor în curs, celor prognozate şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Olt, bazinele superioare și mijlocii ale afluenților de dreapta ai Siretului și bazinele superioare ale Argeșului și Ialomiței, iar pe celelalte râuri au fost în general staționare.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de niveluri şi debite cu depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE, s-au înregistrat pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din Banat, Crișana și Transilvania, datorită precipitațiilor sub formă de aversă, de scurtă durată cu caracter torențial, căzute în interval.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Crișul Repede, Arieș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului, Crișului Negru, bazinul superior și mijlociu al Crișului Alb, afluenții din bazinul mijlociu și inferior ai Oltului, majoritatea afluenților din bazinul inferior al Mureșului, pe cursurile superioare ale Someșului și Bistriței (afluent al Siretului) și cursul inferior al Prutului şi mai mici (10-30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Bârlad și Jijia.
Se situează peste:
COTELE DE INUNDAȚIE  Prut la s.h.  Şiviţa (435+27) jud. GL. și Galda – Benic (125+1) – jud. AB;
COTA DE ATENȚIE  Prut – Oancea (440+100)-jud.GL.
În interval s-au situat la COTA DE PERICOL râul Galda la s.h. Benic (150) – jud. AB și peste COTELE  DE ATENȚIE râul Gioagiu – Teiuș (300+32) – jud. AB și Vl Mânăstirii (200+10) – jud. AB, Sebeș – Turnu Ruieni (250+20) – jud. CS și Bistra – Obreja (85+10) – jud. CS.
 
În interval au fost emise două AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate și o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 41 din 19.07.2020.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 19.07 – 20.07.2020 a fost în uşoară scădere, având valoarea de 4300 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Bechet – Tulcea și în creștere la Calafat.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 20.07.2020 ora 07.00 – 21.07.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere datorită precipitaţiilor în curs, celor prognozate şi propagării exceptând râurile din bazinele superioare și mijlocii ale Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Arieșului, Someșului Mic, Begăi, Timișului, Bârzavei, Carașului, Nerei, Cernei și Jiului unde vor fi în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE, pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din centrul, nordul și estul țării, datorită precipitațiilor sub formă de aversă, de scurtă durată cu caracter torențial, prognozate.
Se vor menţine peste COTELE DE APĂRARE râul Prut, pe sectorul Fălciu – Oancea, ca urmare a tranzitării în regim controlat prin Acumularea Stânca Costeşti a viiturilor formate în amonte de intrarea în ţară, după cum urmează :
COTA DE INUNDAȚIE râul Prut la s.h. Şiviţa (435+10) jud. GL.
COTA DE ATENȚIE râul Prut la s.h. Oancea (440+90)-jud.GL.
Se menţine în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 41 din 19.07.2020.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în uşoară scădere (4200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi staţionare la Gruia, in creştere la Calafat şi în scădere pe sectorul  Bechet – Tulcea.