Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 20.05.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 19.05.2020 ora 07.00 – 20.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând cursurile inferioare ale Someșului, Mureșului și Prutului, unde au fost în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, bazinul mijlociu și inferior al Someșului, cursul mijlociu al Mureșului, cursurile inferioare ale Crasnei, Barcăului și Crișurilor, unde au fost în scădere.
Creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitaţiilor slabe căzute în interval, izolat sub formă de aversă, s-au înregistrat pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Bârzava, Moravița, Caraș, Blahnița, Drincea, Desnățui, Jiu și pe unii afluenți ai Oltului inferior.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30 – 90% din normalele lunare, mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele: Crasna, Barcău, Crișul Negru, Crișul Alb, Arieș, Târnave, Ampoi, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Ialomița (exceptând Prahova), bazinul superior al Argeşului, pe afluenţii Oltului și Jiului inferior, Siret (exceptand bazinul superior și mijlociu al Bistriţei) și pe cursul superior al Prutului.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 19 – 20.05.2020 a fost staționar, având valoarea de 3350 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Corabia și în scădere pe sectorul Tr. Măgurele – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 20.05.2020 ora 07.00 – 21.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute și propagării, exceptând cursurile inferioare ale râurilor: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, Trotuș, Bistrița, Moldova, Suceava, Bârlad, cursul Siretului, cursul superior și mijlociu al Prutului și afluenții acestui sector, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale și creșteri importante de niveluri și debite pe unele râuri din zonele de deal și munte din jumătatea de sud a țării, în special din Oltenia și zona Carpaților Meridionali, ca urmare a precipitațiilor mai însemnate prevăzute sub formă de aversă, cu caracter torențial.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere ușoară (3400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în uşoară creştere pe sectorul Gruia – Zimnicea și în scădere pe sectorul Giurgiu– Tulcea.