Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 20.05.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 20.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
  Debitele au fost  relativ staționare pe râurile din bazinele hidrografice: Olt, Mureş superior şi mijlociu, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut şi pe râurile din Dobrogea şi în scădere uşoară pe celelalte râuri, exceptând cursurile inferioare ale Someşului şi Mureşului unde au fost  în creştere prin propagare.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri s-au înregistrat pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte din centrul şi sudul ţării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-70% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele: Bega Veche, Bega, bazinele superioare ale Crişului Alb, Arieşului, Jiului, cursurile inferioare ale Timişului, Bârzavei, Moraviței şi pe râurile din Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iara, Putna, Rm. Sărat, Bârlad şi pe afluenții Buzăului, Trotuşului şi Prutului.
În interval au fost emise şase ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 19 – 20.05.2018 a fost staţionar, având valoarea de 5200 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 20.05.2018 – 21.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere uşoară pe râurile din Maramureş, Crişana şi Banat şi  relativ staţionare pe celelalte râuri. Mici creşteri prin propagare se vor înregistra pe cursul inferior al Mureşului.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri pe râurile mici din centrul, estul, sudul țării şi din  zonele de deal și munte datorită precipitaţiilor sub formă de aversă prevăzute, izolat mai însemnate cantitativ.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (5300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere la Gruia şi in scădere pe sectorul Calafat  –  Tulcea .