Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 20.04.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 19.04.2019
ora 07.00 – 20.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost ȋn creştere ca efect combinat al precipitaţiilor prognozate, a cedării din stratul de zăpadă şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice Siret, Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuș, Putna, Bârlad, Prut superior și afluenții lui, cursurile inferioare ale Prutului, Someșului și Timișului.
În bazinele hidrografice ale râurile Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Rm.Sărat, Buzău și pe râurile din Dobrogea debitele au relativ staționare , iar pe celelalte râuri în scădere. 
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mic, Suceava, Moldova, Tazlău şi pe cursurile superioare ale Siretului, Bistriţei şi Prutului, în bazinele superioare şi mijlocii ale Timişului și mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele Crasnei, Bârladului, Vedea, Olt superior și mijlociu și Argeș superior.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 19.04 – 20.04.2019 a fost în scădere, având valoarea de 6100 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Calafat și în creștere pe sectorul Bechet – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 20.04.2019
ora 07.00 – 21.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în ușoară scădere cu excepția râurile din bazinele hidrografice:Siret, Bistrița, Moldova, Suceava, Trotuș, Putna, Rm. Sărat, Buzău şi Bârlad, Prut unde vor fi în creștere prin propagare. 
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte datorită precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Tr. Măgurele şi în creştere pe sectorul Zimnicea – Tulcea.