Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 20.03.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 19.03.2019 ora 07.00 – 20.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită efectului combinat al precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Someșul Mare, Arieș, Târnave, bazinele superioare ale Mureșului și Oltului și numai prin propagare pe cursurile inferioare ale Someșului, Lăpușului și Prutului.
Pe celelalte râuri debitele au fost  în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, bazinul mijlociu și inferior al Oltului, afluenții Prutului și râurile din Dobrogea unde au fost staționare. 
Se situează peste COTA DE ATENŢIE, ca urmare a deversărilor controlate din acumularea Călineşti, râul Tur la staţia hidrometrică Micula (270+28)-jud.SM (sector îndiguit).
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide s-au produs pe unele râuri mici, din bazinele superioare ale râurilor: Gilort, Olteț, Luncavăț și Bistrița ca urmare a precipitaţiilor lichide înregistrate,  cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someș (exceptând Someșul Mic), Crișul Repede, Mureș, Siret (exceptând Trotușul, Rm. Sărat și Bârladul), Cibinul și bazinele superioare ale Crișului Negru, Crișului Alb, Jiului şi Oltului.
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal) existente, izolat, în bazinele superioare ale Lotrului și Bistriței au fost în restrângere și diminuare.
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 19 – 20.03.2019 a fost în scădere, având valoarea de 6500 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Bechet – Cernavodă și în creștere la Calafat și pe sectorul Hârșova – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 20.03.2019 ora 07.00 – 21.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în scădere exceptând râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Cerna, Nera, Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, afluenții Prutului și cele din Dobrogea unde vor fi staționare.
Pe cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului și Mureșului și pe cursurile inferioare ale afluenților de dreapta ai Siretului, debitele vor fi în creștere datorită propagării.
Pe unele râuri mici din jumătatea de sud a țării sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie datorită a precipitaţiilor lichide, punctiform torențiale, prognozate,  cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.
Se va situa peste COTA DE ATENŢIE, ca urmare a deversărilor controlate din acumularea Călineşti, râul Tur la staţia hidrometrică Micula (270+10)-jud.SM (sector îndiguit).
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal) existente în bazinele superioare ale Lotrului şi Bistriţei vor fi în restrângere şi diminuare.
Este în vigoare o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ PENTRU FENOMENE IMEDIATE cu valabilitate până la ora 9:00.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat şi Corabia –  Vadu Oii şi în creştere la Bechet şi pe sectorul Brăila – Tulcea.