Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 20.01.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 20.01.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera şi Cerna unde au fost în creștere datorită precipitațiilor lichide căzute în interval  și propagării. Pe râurile din bazinele: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Buzău, cursul inferior al Mureșului și cursul superior al Oltului debitele au fost  în scădere.
Se situează peste COTA DE ATENŢIE râul Bega Veche la staţia hidrometrică Pişchia (100+5)-jud.TM.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) s-au menţinut  fără modificări importante, exceptând râurile din sudul țării, unde au fost  în ușoară restrângere și diminuare. 
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din normalele lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Someşul Mare, Crișul Negru, Crișul Alb, Târnava Mică, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Ialomița și cele din Dobrogea, unde au valori în jurul și peste mediile multianuale lunare.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 19.01.2018 – 20.01.2018 a fost în scădere, având valoarea de 7300 m3/s, peste media multianuală a lunii ianuarie (4950 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Tr. Măgurele– Călărași și în creștere pe sectoarele Bechet – Corabia și Cernavodă – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 20.01.2018 – 21.01.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor din sud-vestul ţării unde vor fi în creştere datorită propagării şi cele din nordul ţării unde vor fi în scădere. Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri din Muntenia şi Dobrogea datorită precipitaţiilor lichide prognozate.
Se va situa peste COTA DE ATENŢIE  râul Bega Veche la staţia hidrometrică Pişchia (100+5)-jud.TM.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) se vor menţine  fără modificări importante, exceptând râurile din sudul țării, unde vor fi în ușoară restrângere și diminuare. Se va intensifica curgerea de năboi pe râurile din nordul, estul  și centrul țării.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (7300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Brăila şi în  creştere  pe sectorul Galaţi – Tulcea.