Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 19.09.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 18.09.2019 ora 07.00 – 19.09.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele superioare ale Vișeului, Izei, Lăpușului și Someșului, unde au fost în scădere ușoară.
Mici creşteri de niveluri şi debite ca urmare a precipitaţiilor  slabe căzute în  interval  s-au înregistrat pe unele râuri mici din zona montană din sudul, centrul și estul țării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mici pe unele râuri din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuș, Bistra, Bârzava, Cerna, Siret, Suceava,  Tazlău, Putna, Bârlad, Sitna şi Jijia, pe cursul superior al Crasnei, pe cursurile inferioare ale Timișului și Carașului, pe unii afluenți ai Someșului (Ilișua, Lonea, Fizeș), Crișului Negru (Valea Roșie, Holod, Teuz), Mureșului (Iara, Vișa), Oltului superior și mijlociu (Râul Negru, Covasna, Ghimbăşel, Homorod, Breaza, Hârtibaciu) și Argeşului superior (Arefu, Vâlsan, R. Doamnei).
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 18–19.09.2019 a fost în scădere,   având  valoarea  de  3100  m3/s,  sub  media  multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia-Calafat și în creștere pe sectorul Bechet-Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 19.09.2019 ora 07.00 – 20.09.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând unele râuri din Dobrogea, în special din județul Constanța, unde vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute.
Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din nordul țării și zonele de munte, ca urmare a precipitaţiilor slabe prevăzute.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (2900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Bechet şi în creștere pe sectorul Corabia – Tulcea.