Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 19.05.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 19.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
  Debitele au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Someșul Mare, Crasna, Barcău, bazinul superior și mijlociu al Someșului, bazinele superioare ale Crișului Repede, Someșului Mic, Mureșului și numai prin propagare pe cursurile superioare ale Siretului, Prutului și cursul inferior al Mureșului, relativ staționare pe râurile din bazinul hidrografic Bârlad, cele din Dobrogea, afluenții Prutului, bazinele superioare ale Crișului Negru, Crișului Alb și în scădere pe celelalte râuri.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri s-au înregistrat pe unele râurile mici din bazinele hidrografice Tur, Lăpuș, Someșul Mare, Crișul Repede și Crișul Negru.
Se situează peste COTA DE ATENŢIE, în scădere, râul Moraviţa la staţia hidrometrică Moraviţa (250+7)-jud.TM.
În interval s-a situat la COTA DE ATENȚIE  râul Valea Rea la stația hidrometrică Huța Certeze (170)-jud.SM.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-70% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele: Bega Veche, Bega, bazinele superioare ale Crişului Alb, Arieşului, Jiului, cursurile inferioare ale Timişului, Bârzavei, Moraviței şi pe râurile din Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iara, Putna, Rm. Sărat, Bârlad şi pe afluenții Buzăului, Trotuşului şi Prutului.
În interval a fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 18 – 19.05.2018 a fost în scădere, având valoarea de 5200 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Bechet – Tulcea și în creștere la Calafat.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 19.05.2018 – 20.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi relativ staționare, exceptând râurile din bazinele superioare ale Someșului, Mureșului, Argeșului, Ialomiței, afluenților de dreapta ai Siretului, bazinul superior și mijlociu al Oltului, unde vor fi în creștere datorită precipitațiilor prevăzute și propagării și numai prin propagare pe cursurile inferioare ale râurilor: Vișeu, Iza, Tur, Crasna, Barcău, Crișul Repede și cursul superior al Siretului și Prutului. Pe râurile din bazinele mijlocii și inferioare ale Ialomiței, afluenților de dreapta ai Siretului, cursurile inferioare ale Begăi, Timișului, Bârzavei, Moraviței și  cursul mijlociu și inferior al Prutului debitele vor fi în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri pe râurile mici din centrul, estul, sud-estul țării, zonele de deal și munte datorită precipitaţiilor sub formă de aversă prevăzute, izolat mai însemnate cantitativ.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (5200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.