Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 19.04.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
18.04.2019 ora 07.00 – 19.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Siret (exceptând Putna, Buzău şi Bârlad), Prut (exceptând cursul mijlociu), unde au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Vedea, în bazinele inferioare ale Argeşului, Ialomiţei şi pe râurile din Dobrogea, debitele au fost relativ staţionare. 
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mic, Jiu, în bazinele superioare şi mijlocii ale Timişului şi Cernei, pe cursurile superioare ale Siretului, Moldovei şi Bistriţei şi pe cele din Dobrogea și mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele Crasnei, Bârladului și pe afluenții Prutului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 18.04 – 19.04.2019 a fost în scădere, având valoarea de 6400 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Calafat și în creștere pe sectorul Bechet – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
19.04.2019 ora 07.00 – 20.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Siret (exceptând Putna, Rm. Sărat, Buzău şi Bârlad) şi Prut (exceptând cursul inferior), unde vor fi în creştere datorită precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.  
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş şi pe râurile din Dobrogea, debitele vor fi relativ staţionare. 
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite pe unele râuri din zonele de deal şi de munte datorită precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6100 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Bechet şi în creştere pe sectorul Corabia – Tulcea.