Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 18.12.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
17.12.2018 ora 07.00 – 18.12.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale râurilor Argeș, Ialomița și Bârlad unde au fost în creștere datorită propagării.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele: Suceava, Moldova, Trotuș, cursul mijlociu și inferior al Siretului, pe unii afluenți ai Oltului inferior,  bazinul superior al Argeșului, bazinul superior și mijlociu al Ialomiței, pe unele râuri din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Lăpuș, Crasna, Crișul Negru, Crișul Alb, Bistra, Moravița, Nera, Cerna, Bârlad, Jijia și pe unele râuri din bazinul Mureșului (Comlod, Feernic, Secaș, Ampoi, Râul Mare, Râul Galben).
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal şi izolat pod de gheaţă și năboi) prezente pe râurile din nordul, centrul și estul țării și izolat pe celelalte râuri s-au menținut fără modificări importante. 
Curge năboi pe Vaser, Iza, Mara, Bega Veche, Vâlsan, unii afluenți ai Olltului mijlociu și inferior, pe cursurile superioare ale Lăpușului, Crișului Repede și Jiului.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 17 – 18.12.2018 a fost în creştere, având  valoarea de 3600  m3/s,  sub media  multianuală a lunii decembrie  (5200 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
18.12.2018 ora 07.00 – 19.12.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în scădere, exceptând râurile din sudul țarii unde vor fi în general staționare.
Formațiunile de gheață vor fi în intensificare și ușoară extindere pe râurile din nordul și centrul țării și se vor menține fară modificări importante pe celelalte râuri. 
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Calafat şi în creştere pe sectorul Bechet – Tulcea.