Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 18.08.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
17.08.2020 ora 07.00 – 18.08.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost relativ staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, bazinul mijlociu și inferior al Mureșului unde debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării,  și cursul Bistriţei, cursul superior al Mureșului, cursurile inferioare ale Jiului, Ialomiței și Prutului unde au fost în scădere uşoară.
Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite, cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE,  pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din vestul, sud vestul și centrul țării, datorită precipitațiilor sub formă de aversă, cu caracter torenţial, mai însemnate cantitativ, prognozate.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crișul Alb, Crișul Negru, Crișul Repede, Arieş, Nera, Cibin, pe cursul superior al Someșului, pe cursul mijlociu şi inferior al Timișului, Jiului, pe cursurile inferioare ale Begăi și Bârzavei, pe unii afluenti ai Oltului inferior (Olăneşti, Bistriţa, Luncavăţ) și mai mici (10-30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele: Vișeu, Iza, Târnave,Bârlad, Rm. Sărat, Jijia, pe unele râuri mici din bazinul superior al Argeșului și bazinul superior și mijlociu al Oltului.
În interval a fost emise trei ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 17.08 – 18.08.2020 a fost în scădere, având valoarea de 4100 m3/s, peste media multianuală a lunii august (4300 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Cernavodă, relativ staţionare pe Hârşova – Vadu Oii și în creștere pe sectorul Brăila – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
18.08.2020 ora 07.00 – 19.08.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi relativ staționare pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Siret, Prutului și cele din Dobrogea, și în creștere datorită precipitațiilor prognozate și prin propagare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, și doar prin propagare în bazinul mijlociu și inferior al Mureșului.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de munte, din vestul, sud-vestul, nordul și centrul țării, datorită precipitațiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, mai însemnate cantitativ, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Brăila şi în creștere pe sectorul Galaţi – Tulcea.