Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 18.08.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 18.08.2018 ora 07.00
 
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute In interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Crasna, Barcău, Crișul Repede, pe cursurile superioare ale Mureşului, Târnavelor, Oltului, Prutului, cursurile mijlocii şi inferioare ale Someşului, Siretului şi cursurile inferioare ale: Sucevei, Moldovei şi Bistriţei.
Pe râurile din bazinele: Crişul Negru, Crişul Alb şi pe cursul inferior al Prutului, debitele au fost în scădere, iar pe celelalte râuri, relativ staționare.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite s-au produs pe unele râuri din nordul şi centrul ţării.
Debitele se situează în general la valori în jurul şi peste mediile multianuale exceptând râurile din bazinele: Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Negru, Mureş, Târnave, Moraviţa, Nera, Cerna, Bârlad, afluenţii Oltului superior şi mijlociu şi Argeşului superior şi cursurile superioare ale Siretului şi Buzăului unde se situează la valori cuprinse între 40-90% din acestea.
În interval au emise douasprezece ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene hidrologice imediate şi o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 17.08 – 18.08.2018 a fost staţionar, având valoarea de 2600 m3/s, sub media multianuală a lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia și în scădere pe sectorul Calafat – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 18.08.2018 – 19.08.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Crasna, Barcău, Târnave, pe cursurile superioare ale Mureşului, Oltului, Prutului, cursurile mijlocii şi inferioare ale Someşului, Siretului şi pe cursul inferior al Crişului Repede.
Pe râurile din bazinele: Crişul Negru, Crişul Alb şi pe cursurile inferioare ale Crişului Repede şi Prutului, debitele vor fi în scădere, iar pe celelalte râuri, relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și creșteri rapide de debite și niveluri cu posibile efecte de inundații locale pe unele râuri din zonele de munte din vestul, nordul şi centrul țării.
  
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (2500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Bechet şi în scădere pe sectorul Corabia – Tulcea.