Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 18.07.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
17.07.2021 ora 07.00 – 18.07.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Bârzava, Moravița, Caraş şi Nera şi doar prin propagare pe cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor: Someş, Someşul Mic, Crişuri, Mureş şi cursurile inferioare ale Arieşului, Timişului, Sucevei, Moldovei şi Bistriței.
Pe celelalte râuri, debitele au fost în uşoară scădere, exceptând râurile din bazinele: Bega, Timiş (exceptând cursul inferior), Bârzava, Moravița, Caraş, Nera şi Cerna, unde au fost relativ staționare.
Creşteri de niveluri şi debite, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, s-au înregistrat pe unele râuri mici din sud-vestul țării
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someșul Mic, Crişul Repede, Arieş, Cibin, Moldova, Bistrița, pe unele râuri din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Nera, Bârlad, Jijia și pe unii afluenți ai Crișului Negru (Holod, Teuz).
În interval au fost emise o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ şi o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 17.07.2021 – 18.07.2021 a fost în creştere, având valoarea de 4100 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia și în scădere pe sectorul Calafat – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
18.07.2021 ora 07.00 – 19.07.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în uşoară scădere, exceptând cursurile inferioare ale Someşului, Crişurilor şi Mureşului, unde vor fi în creştere prin propagare.
Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte din centrul şi sudul țării, ca urmare a precipitațiilor prognozate şi propagării.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (4200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Calafat şi în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.