Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 18.05.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 18.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval şi propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Trotuş, Putna, Rm. Sărat, Buzău, Bârlad, pe cursul Siretului şi în bazinul superior al Jiului, unde au fost relativ staţionare.
Pe râurile din bazinele superioare ale Sucevei, Moldovei, Bistriţei şi pe cursul superior şi inferior al Prutului, debitele au fost în scădere.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-70% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele: Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, în bazinul superior al Crişului Alb, Arieşului, în bazinul superior şi mijlociu al Jiului şi pe râurile din Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iara, Putna, Rm. Sărat, Bârlad şi pe afluenții Buzăului, Trotuşului şi Prutului.
Se situează peste COTA DE ATENŢIE, prin propagare, râul Moraviţa la staţia hidrometrică Moraviţa (250+20)-jud.TM.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 17 – 18.05.2018 a fost în scădere, având valoarea de 5200 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Hârșova și Isaccea – Tulcea și staționare pe sectorul Vadu Oii – Galați.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 18.05.2018 – 19.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere ca efect al precipitaţiilor prognozate şi propagării în bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna şi cursul inferior al Prutului și relativ staţionare pe râurile din bazinul Siretului, Bârladului şi pe cele din Dobrogea.
Pe celelalte râuri debitele vor fi în scădere.
Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte din nordul, centrul şi vestul ţării ca urmare a precipitaţiilor prognozate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (5200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere la Gruia şi în scădere pe sectorul Calafat – Tulcea.