Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 17.12.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 16.12.2018 ora 07.00 – 17.12.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuș, cele din Dobrogea, unii afluenți ai Bârladului inferior și Prutului inferior, numai prin propagare pe cursurile inferioare ale Begăi, Timișului și Moraviței, în scădere pe cursul superior al Prutului și relativ staționare pe celelalte râuri.
Creșteri izolate de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă s-au mai înregistrat și pe unele râuri mici din nordul țării.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele: Suceava, Moldova, Trotuș, cursul mijlociu și inferior al Siretului, pe unii afluenți ai Argeșului inferior şi pe unele râuri din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Lăpuș, Crasna, Crișul Negru, Crișul Alb, Bistra, Moravița, Nera, Cerna, Bârlad, Jijia și pe unele râuri din bazinul Mureșului (Comlod, Feernic, Secaș, Ampoi, Râul Mare, Râul Galben), bazinul mijlociu și inferior al Oltului și bazinele superioare ale Argeșului și Ialomiței.
 Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi, pod de gheață) s-au menţinut fără modificări importante pe râurile din nordul țării  și au fost în diminuare, restrângere și eliminare pe celelalte râuri.
S-a intensificat curgerea de năboi pe unele râuri din nordul țării și zonele de munte.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 16 – 17.12.2018 a fost în creştere,  având  valoarea  de 3500  m3/s,  sub  media  multianuală  a  lunii   decembrie  (5200 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 17.12.2018 ora 07.00 – 18.12.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Olt inferior, Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, Rm. Sărat, Putna, cele din Dobrogea, unii afluenți ai Bârladului inferior și Prutului inferior și relativ staționare pe celelalte râuri.
Formațiunile de gheață se vor menţine fără modificări importante pe râurile din nordul țării  și vor fi în diminuare, restrângere și eliminare pe celelalte râuri. 
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (3600 m3/s).
Pe tot sectorul aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere.