Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 17.08.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 16.08.2020 ora 07.00 – 17.08.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someș, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna și numai prin propagare pe cursul mijlociu și inferior al Jiului și cursurile inferioare ale Motrului, Gilortului și Oltețului, iar pe celelalte râuri au fost în general staționare.
Scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite datorită precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, mai însemnate cantitativ, s-au mai înregistrat și pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din vestul și nord – vestul țării.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Arieş, Motru, Gilort, pe cursurile superioare ale Crișurilor, Caraşului, Nerei, Cibinului, pe cursul mijlociu şi inferior al Jiului, cursul Prutului aval Fălciu și mai mici (10-30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele: Bârlad, Rm. Sărat, Jijia, pe unii afluenți ai Oltului mijlociu și inferior şi pe unii afluenți ai Argeșului (Vâlsan, Râul Doamnei, Dâmbovnic).
În interval au fost emise două ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate și cinci AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
A fost în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 46 din 15.08.2020 până la ora 24:00.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 16.08 – 17.08.2020 a fost în scădere, având valoarea de 4500 m3/s, peste media multianuală a lunii august (4300 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Oltenița și în creștere pe sectorul Călărași – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 17.08.2020 ora 07.00 – 18.08.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi staționare pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Olt, Vedea, Argeș,  Ialomița, Siret, pe afluenții Prutului și cele din Dobrogea, în creștere prin propagare pe cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului și Mureșului și cursurile inferioare ale Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Arieșului, Begăi și Timișului, iar pe celelate vor fi în general în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de munte, din vestul și nordul țării, datorită precipitațiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, mai însemnate cantitativ, prognozate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi în creștere pe sectorul Brăila – Tulcea.