Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 17.05.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 16.05.2021 ora 07.00 – 17.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă și propagării pe majoritatea râurilor exeptând cursul mijlociu și inferior al Prutului unde au fost în scădere și bazinul Bârladului, bazinul superior al Prutului, cursul Siretului și râurile din Dobrogea unde au fost relativ staționare.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crișuri, Arieș, Bega, Timiș, Gilort, bazinele superioare ale Jiului, Ialomiței și Bistriței, pe  afluenții Mureșului din bazinul mijlociu, pe unii afluenți din bazinul inferior al Oltului, pe cursul inferior al Crasnei și pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bistra, Moravița, Caraș, Cerna, Trotuș,Tazlău, Rm. Sărat, Bârlad și pe unii afluenți ai Prutului.
Se situează peste:
COTA DE ATENȚIE râul Crasna la stația hidrometrică Domănești  (400+88)-jud.SM, respectiv la stația hidrometrică Berveni (490+59)-jud.SM (sectoare îndiguite).
În interval s-a situat peste COTA DE ATENȚIE râul Gladna la stația hidrometrică Fîrdea (110+1) – jud TM. 
În interval au fost emise zece ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE  pentru fenomene imediate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 16.05.2021 – 17.05.2021 a fost în creștere, având valoarea de 6400 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorarele Gruia – Calafat și Călărași – Tulcea, în scădere pe sectorul Bechet – Giurgiu și staționare la Oltenița.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 17.05.2021 ora 07.00 – 18.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinul superior al Jiului și bazinul mijlociu și superior al Oltului, bazinele superioare ale Bistriței, Moldovei și Sucevei și în relativ staționare pe celelalte râuri.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din zonele de deal și munte din nordul țării datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ, cu caracter torențial prognozate.
Se va situa peste COTA DE ATENȚIE râul Crasna la stațiile hidrometrice Berveni (490+25)-jud.SM și repectiv Domănești  (400+40)-jud.SM  (sectoare îndiguite) ca urmare a propagării viiturii create anterior.  
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (6500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorarele Gruia – Calafat și Vadu Oii  –  Tulcea, în scădere pe sectorul Bechet – Cernavodă și staționare la Hârșova.