Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 16.12.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 15.12.2018
ora 07.00 – 16.12.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând cursul mijlociu al Prutului, unde au fost în uşoară scădere.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele: Suceava, Moldova, Trotuș, cursul mijlociu și inferior al Siretului şi pe unele râuri din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Lăpuș, Crasna, Crișul Alb, Bistra, Moravița, Caraş, Nera, Bârlad, Jijia și pe unele râuri din bazinul Mureșului (Comlod, Feernic, Secaș, Ampoi, Râul Mare, Râul Galben), bazinul mijlociu și inferior al Oltului și bazinele superioare ale Argeșului și Ialomiței.
 Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi, pod de gheață) au fost în uşoară diminuare şi restrângere.
Curge năboi pe râurile la staţiile hidrometrice: Mara – Vadu Izei, Sălişte – Sălişte, Vâlsan – Mălureni, Ialomiţa – Târgovişte, Ialomiţa – Băleni, Ialomicioara – Fieni şi Putna – Colacu.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 15 – 16.12.2018 a fost în creştere,  având  valoarea  de 3400  m3/s,  sub  media  multianuală  a  lunii   decembrie  (5200 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi relativ staționare pe sectorul Brăila – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 16.12.2018
ora 07.00 – 17.12.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare.
Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din jumătatea de sud a ţării, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării.
Formațiunile de gheață vor fi în uşoară diminuare şi restrângere.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (3500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Hârşova şi relativ staţionare pe sectorul Vadu Oii – Tulcea.