Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 16.10.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
15.10.2020 ora 07.00 – 16.10.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinul Vedea, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului și Ialomiței și cele din Dobrogea unde au fost staționare.
Pe râurile din bazinele Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării, iar pe cursul superior și mijlociu al Prutului, cursurile mijlocii și inferioare ale Mureșului, Putnei, Bârladului și cursurile inferioare ale Someșului, Crișului Negru, Crișului Alb și Timișului, creșterile s-au produs numai datorită propagării.
Debitele se situează în general la valori în jurul și peste normalele lunare, mai mici, între 30-90% din mediile lunare multianuale pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Someş, Târnave, Vedea, Jiu inferior, Argeş mijlociu şi inferior, Ialomiţa inferioară, pe cursurile superioare ale Siretului, Bistriţei, Moldovei şi pe râurile din Dobrogea şi sub 30 % din aceste valori pe Jijia, pe unii afluenţi ai Prutului şi în bazinul Bârladului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 15.10 – 16.10.2020 a fost în creştere, având valoarea de 5300  m3/s, peste media multianuală a lunii octombrie (3850 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia și pe sectorul Giurgiu – Tulcea, în scădere pe sectorul Calafat – Tr. Măgurele și staționare la Zimnicea. 
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
16.10.2020 ora 07.00 – 17.10.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, pe afluenții Oltului inferior și numai prin propagare pe cursul inferior al Mureșului.
Pe râurile din bazinele Vedea, Bârlad, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului și Ialomiței și pe cele din Dobrogea debitele vor fi staționare, iar pe celelalte râuri vor fi în general în scădere.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (5500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectoarele Gruia – Bechet şi Olteniţa – Tulcea şi staţionare pe sectorul Corabia – Giurgiu.