Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 16.08.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
15.08.2020 ora 07.00 – 16.08.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Someşul Mare, Arieş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Suceava, Moldova, bazinele superioare ale râurilor: Someşul Mic, Crasna, Barcău, Crişuri, Bistriţa, bazinul superior şi mijlociu al Jiului, pe afluenţii Mureşului mijlociu și inferior şi afluenţii Oltului inferior.
Pe celelalte râuri debitele vor fi relativ staţionare, exceptând cursul Prutului, unde au fost în scădere uşoară.
Scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite datorită precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, mai însemnate cantitativ, s-au mai înregistrat și pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din centrul  și estul ţării.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Barcău, Arieş, Motru, Gilort, pe cursurile superioare ale Caraşului, Nerei, Cibinului, Lotrului şi pe cursul mijlociu şi inferior al Jiului, cursul Prutului aval Fălciu și mai mici (10-30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele: Bârlad, Rm. Sărat, Jijia, pe unii afluenți ai Oltului mijlociu și inferior şi pe unii afluenți ai Argeșului (Vâlsan, Râul Doamnei, Dâmbovnic).
În interval au fost emise patru ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate și o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 46 din 15.08.2020.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 15.08 – 16.08.2020 a fost în scădere, având valoarea de 4800 m3/s, peste media multianuală a lunii august (4300 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Giurgiu și în creștere pe sectorul Oltenița – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
16.08.2020 ora 07.00 – 17.08.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Arieş, Bega,  Bârzava, Moraviţa, Cerna, Jiu, bazinele superioare și mijlocii ale râurilor: Crişul Negru, Crișul Alb, Bistriţa, pe afluenţii Mureşului mijlociu și inferior şi afluenţii Oltului inferior.
Pe celelalte râuri debitele vor fi relativ staţionare, exceptând râurile din bazinele superioare ale Timișului, Carașului, Nerei și cursul Prutului, unde vor fi în scădere uşoară.
Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite, cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE,  pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din nordul, vestul, sud-vestul şi centrul ţării, datorită precipitațiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, mai însemnate cantitativ, prognozate.
Se menține în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 46 din 15.08.2020 până la ora 24:00.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Olteniţa şi în creștere pe sectorul Călăraşi – Tulcea.