Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 16.08.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 16.08.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului, Crișului Repede, Crișului Negru, Someșului, Arieșului, Sucevei, Moldovei și Bistriței.
Pe râurile din bazinele: Siret (cu excepția bazinelor superioare ale Sucevei, Moldovei, Bistriței), Prut, Timiș și pe cursul mijlociu și inferior al Mureșului debitele au fost în scădere, iar pe celelalte râuri, relativ staționare.
Debitele se situează la valori peste mediile multianuale lunare în bazinele hidrografice: Jiu (fără Motru), Vedea, Ialomița, bazinele mijlocii ale Putnei și Buzăului, bazinele mijlocii și inferioare ale Moldovei, Bistriței, Trotușului, bazinul inferior al Argeșului, pe cursul mijlociu al Mureșului, pe cursurile inferioare ale Prutului și Siretului, pe râurile din Banat și Dobrogea, sub 30% în bazinele Bârlad și Tur și între 30-100% din mediile multianuale lunare pe celelalte râuri.
În interval au emise paisprezece ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene hidrologice imediate şi patru AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
În interval s-au situat peste COTELE DE ATENŢIE râurile: Orăştie – Gradiştea de Munte (65+9)-jud.HD şi Izvorul Giumalău – Pojorâta (70+15)-jud.SV
Se situeazǎ la COTA DE ATENŢIE, prin propagare, râul Prut la staţia hidrometrică Oancea (440)-jud. GL.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 15.08 – 16.08.2018 a fost în scădere, având valoarea de 2600 m3/s, sub media multianuală a lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia și în scădere pe sectorul Calafat – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 16.08.2018 – 17.08.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Arieș și pe cele din bazinele superioare și mijlocii ale Sucevei, Moldovei și Bistriței, în scădere pe râurile din bazinul Prutului și în general staționare pe celelalte râuri.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și creșteri rapide de debite și niveluri cu posibile efecte de inundații locale pe unele râuri din zonele de munte din vestul și nordul țării.
  
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (2600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Calafat și scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.